Távmunka

Mikromunkák (távmunka közvetítők)

Ha tudsz angolul, több olyan távmunka közvetítőn is regisztrálhatsz, ahol felajánlhatod azt, amihez épp értesz, vagy választhatsz és licitálhatsz mások megbízásaira. Bár szó szerint véve állást így nem szerezhetsz, egy-egy munkára folyamatosan kaphatsz megbizatást.

A távmunka közvetítők egyik fele a Fiverr.com mintájára működik. Ezeken az oldalakon fix összegért (a Fiverr-en például $5-ért) kínálhatsz valamilyen szolgáltatást, ami lehet hasznos, de egészen haszontalan is (pl. van aki például azzal keres egész jól, hogy a tengerparton beleírja a homokba, amit mások kérnek tőle, és lefotózza).

Ezeken az oldalakon speciális tudás nélkül is kereshetsz pénzt (angolul természetesen mindenképpen tudni kell), és ha körülnézel, hogy mások mikkel érnek el sikereket, akár havi tízezrek is összejöhetnek rajtuk. Fontos kérdés azonban, hogy tudsz-e olyat ajánlani, amit érdemes ennyi pénzért megcsinálni. Ha nem tudsz olyasmiért pénzt kérni, ami nagyon kevés, vagy szinte semennyi munkát nem igényel a részedről, könnyen meglehet, hogy oda jutsz, hogy órákat dolgozol fillérekért. Vannak ugyan olyan Fiverr klónok, ahol nem csak $5-t, hanem többet is kérhetsz, ezeken azonban nagyságrendekkel kevesebb a látogató, így a potenciális vásárló is. Ahhoz, hogy a minimálisnál több pénzt keress, természetesen itt is sok utánajárásra, és rengeteg ajánlat feltöltésére van szükség.

Az oldalak másik változatánál már meglévő munkák közül választhatsz, és licitálhatsz rájuk ajánlatokkal. A kész munkák után értékelhetnek téged (és te a munkaadót), és ha sok pozitív értékelésed van, nagyobb eséllyel szerezhetsz meg jobban fizető munkákat is.

Ha van kellő tudásod (például tudsz programozni, keresőoptimalizálni vagy valami mást, amit távmunkában lehet végezni), ezeken az oldalakon szert tehetsz folyamatos bevételre, és hosszú távon megalapozhatod rajtuk hírnevedet, hogy minél jobb munkákat kaphass. Kellő szakmai ismeretek nélkül csak a Fiverr-el és klónjaival érdemes foglalkozni.

A mikromunkák másik fajtája, ahol számítógépek által nem megoldható problémákat kell megoldanod, például captcha-kat (nehezen elolvasható néhány karakter) kell megoldanod. Ezek folyamatos munkát igényelnek, általában nagyon kis pénzért.

Végül vannak olyan oldalak is, ahol megadott munkákat kell elvégezni, például weboldalak használhatóságát kell teszteli azáltal, hogy végrehajtunk rajtuk egy kijelölt feladatot. Az egyik ilyen oldalra itt lehet regisztrálni.© 2010-2018 -